top of page
Foto van schrijverMelissa

Helium, meer dan gewoon luchtig plezier!

Helium is een opmerkelijk gas - lichter dan lucht - en laat daarom ballonnen zweven. Maar er is nog meer te ontdekken over dit fascinerende element. Waar komt helium vandaan?

Wist je dat helium eigenlijk een bijproduct is van gaswinning? Het kleurloze, reukloze gas is niet alleen de ster van het feest als het om ballonnen gaat, maar speelt ook een cruciale rol in de medische wereld, bijvoorbeeld bij MRI-scans. Helium komt in verschillende gradaties van zuiverheid. De hoogste kwaliteit is voorbehouden aan wetenschappelijke en medische doeleinden, terwijl de rest die niet zuiver genoeg is, gebruikt kan worden voor onze feestballonnen. Het is zelfs zo dat wanneer de helium vanuit het ziekenhuis na gebruik niet meer zuiver genoeg is, deze gerecycleerd wordt om achteraf te gaan gebruiken voor ballonnen. Straf toch he?!

Maar ho, er wordt toch steeds gesproken van een heliumtekort? Hoezo dan? Klopt, de helium begint te minderen als we de voorraden vergelijken met die van 10-tallen jaren geleden. Net zoals met andere fossiele energie is helium ook een eindig product. Nu, de planeet heeft nog genoeg voorraad om een tijdje verder te kunnen, want er werden in de afgelopen jaren nog nieuwe bronnen gevonden. Maar doordat we naar de toekomst toe minder aan gaswinning zullen doen om zo betere ecologisch verantwoorde keuzes te maken. (En omdat het gas ooit op een bepaald moment toch gewoon 'op' is.) Zal er dus ook geen helium als bijproduct meer gewonnen worden. Daardoor is de prijs van helium in de loop der jaren uiteraard ook gestegen.

Binnen x-aantal jaar geen helium meer dus? En nu? Laten we creatief zijn met onze ballondecoraties en, waar mogelijk, kijken naar alternatieve methoden, zoals het gebruik van het Adipro-systeem om de standaard heliumtrosjes in te wisselen voor een luchtgevulde variant. Het geeft je hetzelfde gevoel, maar je spaart helium. Helium kunnen we dus wel nog gebruiken, maar het is verstandig om hier enkel voor te kiezen wanneer er geen luchtgevuld alternatief is. Veel ballonartiesten zijn trouwens druk aan de slag met het uitvinden van nieuwe technieken, het ontwerpen van nieuwe designs en het omzetten van helium ballonnen naar luchtgevulde varianten. In de magische wereld van ballonnen is werkelijk alles mogelijk! Conclusie Het is verstandig om kostbaar om te springen met de helium die er op dit moment is. Ook is het belangrijk om te weten dat de helium die in de medische sector gebruikt wordt NIET dezelfde is als die wat wij gebruiken om ballonnen te doen zweven. Sterker nog, een gedeelte van de helium die wij gebruiken is gerecycleerd uit medische toestellen, wanneer ze daar niet meer bruikbaar zijn, knap toch? Wie onze planeet lief heeft, zal dus zeker proberen waar kan, te kiezen voor een luchtgevuld alternatief.

73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page